un nou ateneu per a la cultura i la independència.
Acabada la consulta per a la independència del 25A a Lladó, i davant l’èxit assolit, amb una participació del 48,7 per cent, la comissió organitzadora va decidir no dissoldre’s i continuar de forma organitzada la tasca de lluitar per a la independència i la cultura del nostre país.
Així va néixer l’Ateneu Cim d’Estela, una associació formada per ciutadans de Lladó, que ja compta amb el suport de més d’un centenar de persones de tots els països catalans, des de la Catalunya Nord fins al País Valencià o les Illes, amb un doble objectiu: fomentar i donar suport a totes aquelles iniciatives que ens facin avançar cap a la plena sobirania del nostre país en el marc de la Unió Europea, i desenvolupar un programa d’activitats de caràcter cultural, pedagògic o lúdic, plural i obert, tal com ho han fet històricament els ateneus, amb tanta tradició a les nostres terres, el paper dels quals ha estat essencial en la vertebració de la societat civil i en el foment de la cultura popular.
L’acte oficial de presentació de l’Ateneu Cim d’Estela, a la placeta de Lladó, amb el marc de l’Església i la col·legiata romànica de Santa Maria de Lladó com a testimoni dels més de mil anys d’història del nostre país i de les nostres institucions, va reunir més d’un centenar de persones.
A l’acte van intervenir Sebastià Pèlachs, president de l’Ateneu; Joaquim Tremoleda, historiador; i Jordi Fàbrega, membre de decidim.cat i alcalde de Sant Pere de Torelló, i va comptar amb la presència dels alcaldes de Lladó, Joan Fàbrega, i de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, ambdós municipis exclosos moralment de la constitució espanyola. L’acte de presentació també va comptar amb la presència de Jordi Gasulla de Solidaritat Catalana, representants de l’Associació d’Amics del Manol i Palol Savaldòria, i Margarita Verdaguer, del Grup Municipal Alternativa per la Garrotxa, entre altres membres de les diferents entitats ciutadanes de la comarca.
Sebastià Pèlachs va explicar en la seva intervenció l’origen de l’Ateneu i els seus objectius polítics i culturals, destacant-ne el caràcter i la vocació oberta a totes les terres dels països catalans, tant pel que fa a l’impuls d’iniciatives com pels vincles que l’Ateneu es proposa establir amb altres associacions i entitats d’arreu dels països catalans amb els mateixos objectius.
Tot seguit, l’historiador Joaquim Tremoleda va conduir els assistents per un entretingut i erudit viatge a través de la història de l’associacionisme al nostre país. En aquest sentit, va emmarcar el naixement del nou Ateneu Cim d’Estela en la més pura tradició empordanesa dels sindicats i les cooperatives que, amb noms d’arrels tan humanistes i suggeridors com La Concòrdia o la Fraternitat, tant han contribuït, i encara ho fan, al desenvolupament cultural i al reforçament del sentiment de poble i de país.
Els assistents a la presentació també van poder fer un recorregut per la història de l’ensenya de l’independentisme a través de l’exposició itinerant “Cent Anys d’Estelada”, que es va exhibir simultàniament a la mateixa plaça de Lladó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada